Pielęgnacja naturalna ostatnio triumfuje, ale wokół użycia olei narosło mnóstwo mitów, które można przeczytać na wielu stronach internetowych czy w gazetach. Dzisiaj zajmiemy się zatem doborem olei do skóry pod kątem ich właściwości oraz zastosowaniami, w jakich można je wykorzystać.
SPIS TREŚCI
Rodzaje olei
Oleje to ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego w temperaturze pokojowej zachowujące ciekłą konsystencję. Powstają z różnych części roślin (łodyg, korzeni, ziaren, owoców), a są mieszankami kwasów tłuszczowych nasyconych oraz nienasyconych. Właśnie zależnie od procentowych zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych wykazują różne właściwości. Wszystkie natomiast, stosowane odpowiednio na skórę, zapobiegają utracie wody oraz chronią przed środowiskiem zewnętrznym.
Wśród kwasów tłuszczowych wyróżniamy:
- nasycone niezawierające podwójnych wiązań w cząsteczkach
- nienasycone zawierające podwójne wiązania
- jednonienasycone: omega-9
- wielonienasycone: omega-6, omega-3:
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których nasz organizm nie syntezuje z braku odpowiednich enzymów; chronią przed podrażnieniami, stanami zapalnymi, przebarwieniami:
=> kwas y-linolenowy (GLA; omega-6) zmniejsza stany zapalne, łagodzi podrażnienia, stymuluje procesy naprawcze w skórze, działa regulująco, chroni przed alergiami, uelastycznia skórę i poprawia jej koloryt; najwięcej znajduje się w oleju: konopnym, z wiesiołka, ogórecznika, czarnej porzeczki, rokitnika
=> kwas a-linolenowy (omega-3) działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie; najwięcej w oleju: sojowym, rzepakowym, z orzechów włoskich, lnianym, z rokitnika, dzikiej róży
=> kwas linolowy (omega-6) jest naturalnym składnikiem sebum, reguluje jego wydzielanie, odblokowuje pory, poprawia barierę lipidową naskórka, chroni przed utratą wody; w największych ilościach występuje w oleju: słonecznikowym, sojowym, krokoszowym, sezamowym, arachidowym, z pestek winogron, z nasion malin
Więcej o kwasach tłuszczowych przeczytasz tutaj
Jak wybrać olej?
Wśród olei można wybierać te rafinowane, nierafinowane czy surowe. Czym się różnią? Te rafinowane są pozbawione zapachu, koloru, a także większości właściwości. Nierafinowanie są tłoczone na zimno i odfiltrowane, a w surowych mogą pozostawać drobinki roślinne. Chyba się domyślasz, po jakie najlepiej sięgnąć 🙂
Dzięki różnorakim właściwościom olei, da się dobrać jakiś do KAŻDEJ cery. Również do tłustej, łatwo zapychającej się czy atopowej. Jak można było zobaczyć wśród wymienianych właściwości olei, niektóre kwasy tłuszczowe odpowiadają za ich działanie łagodzące podrażnienia czy odblokowujące pory. Każdy rodzaj cery może skorzystać na ich działaniu.
Cera sucha i normalna będzie najmniej problematyczna, bo w jej przypadku można zastosować każdy olej. Te zawierające więcej kwasów nasyconych są treściwsze, cięższe i to właśnie te może preferować, ale te lżejsze o większej zawartości kwasów nienasyconych również się sprawdzą – szczególnie jeśli wolisz formuły bardziej schnące. Wśród najbardziej regenerujących o ochronnych olei znajdują się:
- skwalan
- awokado
- andiroba
- baobab
Przy skórze tłustej natomiast warto postawić na jak najlżejsze oleje, z przewagą omega-3 i omega-6. Są to oleje szybkoschnące, pomagające odblokować pory, regulujące wydzielanie sebum:
- sacha inci
- jojoba – ma budowę podobną do naszego sebum
- konopny
- krokosz
- lniany
- chia
- z pestek jeżyny
- z pestek malin
- orzech laskowy
Przy cerze trądzikowej lub po prostu przy tendencji do wyprysków, warto zwrócić uwagę na właściwości antybakteryjne, a te w największym zakresie wykazują oleje:
- czarnuszka
- lniany
- neem
- perilla
- tamanu
Jeśli problemem jest wrażliwa skóra, podrażnienia i stany zapalne (np. AZS), oleje zawierające duże ilości wspomnianego GLA będą idealne:
- czarnuszka
- ogórecznik
- wiesiołek
- konopny
- rokitnikowy
- z pestek czarnej porzeczki
- z pestek granatu (kwas punikowy)
Silne działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe wykazują oleje:
- opuncja figowa
- z zielonej kawy
Na przebarwienia i poprawę kolorytu skóry można stosować oleje:
- z czarnuszki – pomaga na zmiany pigmentacyjne, także przy bielactwie
- pestki dzikiej róży
- rokitnikowy
Przy kruchych naczynkach trzeba je wzmocnić i usprawnić krążenie, w czym pomogą:
- pestki dzikiej róży
- jagody acai
- aronia
- czarna porzeczka
Nieodpowiednio dobrany oleje MOŻE zapychać skórę, więc trzeba obserwować jej reakcje, ale nie jest on największym złem świata, jak to twierdzą niektóre artykuły. Trzeba jedynie podchodzić do olei świadomie i rozumieć zachowanie swojej skóry.
Gdzie kupić oleje kosmetyczne?
Najbardziej polecam sklepy z półproduktami – tam można znaleźć buteleczki (zależnie od sklepu: szklane lub plastikowe) różnej pojemności, a oleje są nierafinowane (w większości) lub surowe.
Jak używać olei w pielęgnacji?
Tym razem chciałabym się skupić bardziej na wykorzystaniu olei na skórę – na włosy jeszcze przyjdzie czas i wtedy poświęcę im cały oddzielny wpis. Mamy tu mnóstwo możliwości:
ogólnie mówiąc na włosy:
- do olejowania – temat jeszcze rozwinę innym razem
- do zabezpieczenia końcówek
na ciało:
- dodatek do balsamu – np. czarnuszka, jeśli mamy problemy z wypryskami na plecach czy skwalan lub awokado, gdy potrzebuje wzmocnienia bariery hydrolipidowej
- do masażu – czy po prostu dla przyjemności, czy na rozstępy – tu fajny będzie olej z pestek migdałów, można też dodać odrobinę tamanu
- kąpiel regenerująca dłonie – tutaj wystarczy lekko podgrzać zwykły olej kuchenny czy oliwę i dodać kilka kropel z cytryny
na twarz:
- do demakijażu i jako pierwszy etap oczyszczania
- dodatek do kremu
- dwufazowy nawilżacz z kwasem hialuronowym lub aloesem – łączymy je na dłoni i nakładamy na wilgotną od hydrolatu/toniku skórę
- ostatnia warstwa pielęgnacyjna po kremie – na noc lub zimą na dzień
Właściwości poszczególnych olei
Poniżej znajduje się tabelka z właściwościami olei, która pomoże Ci dobrać najlepszy olej 🙂
Możesz ją pobrać klikając tutaj: oleje-właściwości
Polecane powiązane treści
czyli Anna Kochanowska – miłośniczka pielęgnacji skóry bazującej na naukowych faktach.
Blog powstał z pasji, która doprowadziła mnie na studia z kosmetologii bioestetycznej i codziennie skłania do zdobywania nowej wiedzy.
Jeśli sama regularnie chcesz dowiadywać się więcej o pielęgnacji, kosmetykach i akcesoriach, które Ci w niej pomogą, zaglądaj na annemarie.pl!
Bardzo przydatny artykuł, na pewno będę do niego wracać 🙂
Mam jeszcze pytanie, czym różnią się olejki kosmetyczne – nierafinowane tłoczone na zimno od spożywczych o tych samych parametrach?
Ja osobiście często zauważam, że oleje spożywcze mają krótszy termin spożycia. Czy wobec tego wybierając olej (np. z czarnuszki) z półki spożywczej, a nie kosmetycznej, możemy mieć pewność jego wyższej jakości? (=produkt świeższy, mniej cennych składników się ulotniło).
Co o tym sądzisz?
Bardzo ciekawe pytanie! Nie mam do końca pewności, bo specjalnie nie wgłębiałam się w różnice, ale zwróciłam np. uwagę, że niektóre oleje spożywcze bywają tłoczone z innej części rośliny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by te spożywcze wykorzystywać w pielęgnacji, jednak w drugą stronę już bym tego nie robiła. Niektóre oleje po prostu mają krótsze terminy, a jeśli spożywczemu zbliża się termin, to śmiało używałabym kosmetycznie.
Aż miło poczytac! Zadnycj bredni, zadnych mitow, zadnych farmazonow i zadnych powszechnie krązacych durnych opinii.
Jeden z niewielu wpisow w blogosferze prawdziwie merytorycznyi fachowy! Jestem pod wrażeniem.
Dziękuję za takie miłe słowa 🙂 Staram się, aby wpisy były jak najbardziej pomocne i bazowały na sprawdzonych źródłach.