Dlaczego warto dodać miód do maseczki i herbaty?

Miód był używany już przez starożytnych Rzymian, Greków czy Egipcjan jako substancja odżywcza oraz lecznica. Nakładano go na rany, spożywano przy chorobach jelit, dolewano do kąpieli, a nawet wykorzystywano jako środek płatniczy.  Wg. Pitagorasa to źródło długowieczności i inteligencji, w czym jest ziarno prawdy.

Miód jest mieszanką wielu cennych substancji opierająca się głównie o cukry: fruktozę (38%) i glukozę (31%). Zawiera witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B i minerały: wapń, potas, cynk, żelazo, fosfor, selen, magnez, chrom. Jest także bogaty w antyoksydanty – polifenole wykazujące silne działanie przeciwutleniające i zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów.

Bogactwo składu odpowiada za ciekawe właściwości miodu, z których możemy skorzystać w swojej pielęgnacji oraz dla zdrowia. Za większość z nich odpowiadają flawonoidy (polifenole). Te działają silnie antyoksydacyjnie, czyli wyłapują wolne rodniki (atomy lub cząsteczki zawierające niesparowane elektrony) i nie pozwalają im siać zniszczeń w organizmie (bo te nieustannie szukają pary dla swojego wolnego elektronu i zabierają go pierwszemu, napotkanemu atomowi). M.in. spowalniają procesy starzenia organizmu, w tym także skóry i ograniczają prawdopodobne zniszczenia w tkankach całego ciała.

Cenną właściwością jest działanie antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne miodu. Kwercetyna i rutyna (flawonoidy) blokują namnażanie niektórych wirusów, natomiast antybakteryjnośc wynika m.in z niskiego pH miodu (około 3,2-4,5), wyciągania wilgoci ze środowiska (w tym z bakterii), zawartości nadtlenku wodoru oraz wysokiej osmolarności powodowanej dużą zawartością cukrów.

Duża zawartość cukrów skutkuje także dobrymi właściwościami nawilżającymi oraz filmotwórczymi – miód tworzy okluzję na skórze, wiąże wodę i pomaga utrzymać nawilżenie. Wszystkie powyżej wymienione właściwości sumują się na działanie, które obecnie jest dość obszernie badanie jako alternatywa dla zwykle używanych substancji gojących rany (np. oparzenia), umożliwiająca nawet szybsze gojenie i mniejsze powstawanie blizn. Miód tworzy ochronny opatrunek na ranie, stanowiący barierę przed drobnoustrojami, zapewnia wilgotne środowisko sprzyjające regeneracji, poprawia krążenie krwi oraz działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie.

Dodatkowe właściwości warte zanotowania to:

  • ochronna przed infekcjami jelitowymi oraz wrzodami, skracanie bakteryjnych biegunek oraz pomoc w nawadnianiu w ich przebiegu
  • obniżanie cholesterolu, bez podnoszenia wagi u otyłych osób
  • przeciwdziałanie arytmii i zawałowi przy regularnym spożyciu
  • zmniejszenie ryzyka choroby wieńcowej poprzez m.in. rozszerzenie naczyń wiencowych czy zmniejszenie zdolności płytek krwi do krzepnięcia
  • działanie przeciwlękowe i antydepresyjne
  • zapobieganie zaburzeniom pamięci

Jak wykorzystać właściwości miodu?

Liczne właściwości miodu możemy zastosować i w diecie, i w pielęgnacji. Łyżeczkę miodu można dodać do ostudzonej herbaty, owsianki czy koktajlu. Świetnie zastąpi zwykły cukier, a przy tym wspomoże układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami, zapobiegnie ew. zapalaniom układu pokarmowego oraz wspomoże krwionośny.

 

 

 

Pielęgnacja

W przypadku pielęgnacji włosów, posłuży nam do ich nawilżenia pod olejem. Rozpuszczamy pół łyżeczki miodu (albo cukru) w pół szklanki letniej wody i spryskujemy taką miksturą włosy, a następnie aplikujemy na nie porcję ulubionego oleju. W ten sposób dostarczymy nawilżenia (humektanty), które domkniemy we włosie odżywczym olejem.

Jeżeli chodzi o pielęgnację skóry, miód można zastosować przy każdym jej rodzaju:

  • sucha, dojrzała => nawilżenie i odżywienie przez podwójne działanie wiązania wody i tworzenia okluzji
  • podrażniona, z atopiami => łagodzenie zmian
  • trądzikowa => działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz gojące

Najlepsza formą bazową do tego typu dodatków są domowe maseczki. Ja najczęściej przygotowuję je z glinki lub spiruliny. Jeśli potrzebuję mocniejszego oczyszczenia, wybieram zieloną glinkę, ale np. biała będzie znacznie lepsza dla wrażliwych cer. Gdy chcę odżywić i ujędrnić cerę, stawiam na spirulinę, natomiast kurkumę dodaję kiedy mam trochę przebarwień do zwalczenia, a węgiel aktywowany, aby zawalczyć z zaskórnikami. Do wybranego proszku wystarczy dodać ulubiony hydrolat, kilka kropel miodu i wybranego oleju.

Przepis podstawowy

płaska łyżka wybranej glinki

szczypta kurkumy/węgla aktywowanego

ulubiony hydrolat do pożądanej konsystencji

pół łyżeczki miodu

kilka kropel oleju

Jeśli jeszcze go nie używacie, mam nadzieję, że trochę Was przekonałam do miodu. To najpierw herbata czy maseczka?

 

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

  1. Cosmetics Properties of Honey
  2. Honey: its medicinal property and antibacterial activity

  3. Traditional and Modern Uses of Natural Honey in Human Diseases: A Review

  4. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research

 

 

6
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AnneEkonomkaagnieszkaKarolinaSwiat Mylady Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Swiat Mylady
Gość

Bardzo lubię dodawać miód do maseczek 🙂

Karolina
Gość

Uwielbiam herbatę z miodem! Z resztą miód uwielbiam we wszystkim

agnieszka
Gość
agnieszka

Niedawno przeczytałam ze miód ma wiecej kalorii niz cukier. Czy to prawda? Kocham herbatę z miodem , imbirem i cytryna, ale przejęłam sie tymi kaloriami.

Ekonomka
Gość

Stałam się ogromną fanką miodu, po tym jak zaczęłam kupować prawdziwy wyrób u znajomego pszczelarza. Zauważyłam, że od kiedy używamy go regularnie przestaliśmy chorować. Dodatkowo całkowicie wyeliminowaliśmy z diety cukier, bo wszystko to co lubimy na słodko jemy z miodem 🙂